ועדת הפנים דנה בחוק שיסדיר את דמי הפיתוח בעיריות: "החוק עדיין לא עשוי טוב"
ועדת הפנים דנה בחוק שיסדיר את דמי הפיתוח בעיריות: "החוק עדיין לא עשוי טוב"
פורסם ב-"חדשות הכנסת", 8.2.2017
http://m.knesset.gov.il/News/PressReleases/Pages/press080217i8a.aspx
במהלך הדיון הציגו נציגי האוצר את טבלת התחשיבים לפיה יגבה ההיטל. יו"ר הוועדה, ח"כ דוד אמסלם הורה לאוצר לשבת עם נציגי השלטון המקומי ולהגיע להסכמות. לצד כך קבע כי הוועדה תדון לצד התקנות גם בתחשיבים עצמם
ועדת הפנים ואיכות הסביבה דנה היום (ד') בפרק י"א (דמי פיתוח) מתוך הצעת חוק התוכנית הכללית, כהכנה לקריאה שניה ושלישית.
יו"ר הוועדה, ח"כ דוד אמסלם: "כיום כשמשרד השיכון רוצה לבנות שכונה בעיר מסוימת אז לאחר הפיתוח העירייה מקבלת את האזור המפותח לאחזקתה וזו נעשית על ידי הארנונה. במצב בו יזם בא ואומר שהוא רוצה רק לבנות את הבתים והעירייה תפתח, העירייה גובה ממנו היטלים שונים. העירייה לא צריכה לא להרוויח ולא להפסיד במסגרת הפיתוח. מה שקורה בפועל הוא שחלק מהערים לא רוצות לפתח כי אין להם כיצד לכסות את העלויות, כי מה שנגבה בהיטלים לצורך כך לא מספיק בחלק גדול מהערים, וזה מה שהחוק בא להסדיר. לא מדובר בכפילויות".
יועמ"ש הוועדה, תומר רוזנר: "יש מקום להחליף את ההסדר הקיים שמעוגן בחוקי עזר עירוניים. חוקי העזר לא מכסים את סכומי הפיתוח הנדרשים ותהליך הגביה שלהם ארוך. יש גם הרבה תקיפות משפטיות של חוקי העזר שמעכבות את נושא הפיתוח ולכן אין ספק שיש מקום לרפורמה".
ח"כ עבדאללה אבו מערוף: "החוק עוד לא מוכן בכלל. לא רוצים להעלות מיסים על סיגריות אז מנסים במקומות אחרים. אני לא מסכים לכל חוק שיפגע באזרח ויגרום לו לשלם יותר".
ח"כ יעל גרמן: "נראה לי שיהיה מאוד קשה ליישם את זה, זה יגרום לכפילות, למס נוסף שיוטל על האזרחים. זה גם יקשה על הרשויות לממן את התשתיות שגם ככה הן מתקשות לממן".
דב צור, ראש עיריית רשל"צ: "הצענו לאוצר שבמידה והם מתעקשים על חוק הזה שיהיה עיקרון של וולונטריות, מי שרוצה יצטרף אליו, מי שאין לו חוקי עזר אוטומטית שיחול עליו, ומי שיש לו שיעור מסוים של היטלים שהוא נמוך ולא מספיק לפיתוח יהיה חייב להתיישר אליו. אבל יש היגיון להשאיר לרשות המקומית שיקול דעת – איך היא מנהלת את ענייניה בגבולות סבירים".
אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור הלאומי: "יש עשרות אם לא מאות אלפי יחידות דיור שיש להם תוכניות מאושרות שלא באות לכלל ביצוע כי הרשות המקומית לא מסוגלת לפתח. עיריות שאין להן חוקי עזר וודאי וכאלה שיש להן והם לא מספיקים תקציבית. חסם הפיתוח מונע בניית כמות גדולה של יחידות דיור".
סגן הממונה על התקציבים באוצר, ערן ניצן: "הקושי המרכזי בפיתוח קרקע פרטית הוא קשיים בגביית עלויות הפיתוח. בקריית אתא, יש פער של 115 מיליון ש"ח בין הצורך בפיתוח לפוטנציאל גביית ההיטלים, והדבר מונע את פיתוח הקרקע. הדבר לא מעלה את מחירי הדירות, לא מדובר במס חדש. אנחנו מבקשים לקבוע תעריפי פיתוח ברמה הארצית, יצרנו טבלה שמבוססת על הנתונים שקיימים אצלנו, כך אלפי יחידות דיור יוכלו להשתחרר".
מעיין נשר, רכזת שיכון, משרד האוצר: "הכסף שהמדינה משקיעה בפיתוח גדול לאין שיעור מההשקעה של הרשויות בפיתוח, כדי לאזן בחנו מה ההיטלים שצריכים להיות ברמה הארצית. החישוב תלוי צפיפות ושיפוע באזור".
עו"ד אילן רובינשטיין, לשכת עורכי הדין: "מדובר בחוק שקובע סדרי עולם חדשים, הוא קשור בחוק יסוד ולכן חייבים כאן חוק מפורט לפרטי פרטים, לא באמצעות חוק שהוא מעטפת, כאשר את כל העיקר יקבעו תקנות, זה לא יעבור בג"ץ".
עו"ד איתי כהן, איגוד הבנקים: "זה מהלך דומה למה שעשתה רשות המים כאשר קבעה שרשויות מקומיות יצטרכו להקים את תשתיות המים. התקציב של הרשויות לא עלה בהתאם, כך יהיה גם בדמי הפיתוח האלה".
אורן הרמבם, התאחדות התעשיינים: "פעם ראשונה שאנחנו רואים את הטבלה והנתונים. יש בעיה גם עם החריגים".
ח"כ דוד אמסלם: "בסוף נעשה את ההתאמות. בהקראה נעבור סעיף – סעיף ונבדוק את כל ההשגות".
ח"כ יעקב אשר: "אני חושב שיש היגיון רב בחוק כדי להגיע למשהו מוסדר וברור. עקרונות לכל הארץ, בדומה לארנונה שם יש הגדרות. מנגד אנחנו חייבים לדעת מה הולכת להיות המשמעות בפועל מבחינה מספרית, איך מחשבים את זה ומה ההיגיון. שלא יעברו שנה שנתיים ואז יתחילו לחשב את זה. צריך לקחת עוד זמן, לא לסיים עם זה בבהלה תוך יום יומיים, נריץ מודל, עם הסתכלות של עלויות".
עו"ד עופר שפיר: "אני מלווה את התחום בעיריות רבות למעלה מ-20 שנה. המצג שהוצג בהצעה הזו אינו מדויק בלשון המעטה. המודל הזה שאמור פחות או יותר להיות מתאים לכל הרשויות זה בולשיט. ליוויתי מאות כאלה, השונות מבחינת הצרכים של הרשויות המקומיות היא כל כך גדולה שאי אפשר ליצור כאן מספר מתאים. משרד האוצר מבין את זה ורואים זאת בסעיף שאומר שיהיה ממוצע ואפשר ללכת לשר הפנים שיוריד או יעלה את המספר. תהייה רכבת לשר הפנים".
חיים פייגלין, התאחדות בוני הארץ: "על כל שקל שאנחנו הולכים לשלם על ההיטלים האלה, רוכשי הדירות ישלמו כפול ואולי פי 3 בהיטלי פיתוח. אנחנו מגלגלים את זה לרכשי הדירות וזה לא מתגלגל לשקל נגד שקל, כי רשות המיסים מטילה על זה מס".
אביגדור יצחקי: "תפקידו של החוק שיהיו יותר יחידות דיור, וכשנהייה במצב הזה גם מחירן יהיה זול יותר".
יו"ר הוועדה סיכם את הדיון: "שנים רבות אני רואה את אי הסדר בנושא ההיטלים. כלל הברזל שמקובל על מרביתנו הוא שהעירייה לא תרוויח ולא תפסיד. העירייה גובה ארנונה כדי לתחזק ולא לפתח לכן אין לעשות את החיבורים האלה. מנגד החוק הזה עדיין לא עשוי טוב, השלטון המקומי לא מתחבר לזה, יש גופים שלא דיברו איתם, כולל נציגי המסחר והתעשייה. אני מבקש מהאוצר – תשבו איתם, כאשר השלטון המקומי הוא הגורם המרכזי. בסופו של דבר זה הולך לכיוון המספרים, צריך לקחת את זה לכיוון מאוזן. לא בכל מקום בעיר השיעור יהיה זהה אבל יש צורך בעקרונות ארציים. לצד כך יש לייצר טווח של סכום ולתת אותו לשיקול דעת העירייה, אחרת נצטרך לבוא לכאן בשביל כל 10 שקלים. בנוסף תנסו לייצר טבלה יותר פשוטה, ככל שתהייה יותר פשוטה כך ניתן יהיה לתרגם אותה ולהגיע להסכמות. נדון לא רק בתקנות אלא גם בתחשיב".